Zelf sturen richting toekomst

Zelfsturing is hot, zelfsturing is zinvol en zelfsturing is overal. Werkend Nederland is wakker en haast zich om aan te sluiten bij deze laatste trend. Echter, dat is snel gezegd maar nog niet zo snel gedaan. Het is een proces van volhouden en doorgaan en met je organisatie een enorme cultuuromslag maken. Dat vergt tijd, veel energie en de juiste mensen op de juiste plaats.
Hoe maak je zo’n omslag nou duurzaam? Hoe zorg je er voor dat de energie blijft stromen tijdens zo’n intensief en ja, langdurig traject?

De hype of trend van zelfsturing werd voorafgegaan door een zoektocht naar betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers. Daar was een geweldig gebrek aan, zo bleek uit onderzoeken. Een belangrijke oorzaak was de almaar voortschrijdende inperking van bewegingsvrijheid en autonomie. Een cultuur van controle en beheersing die het werkplezier om zeep hielp. Nadenken was niet meer nodig. Men hoefde alleen nog maar te voldoen aan protocollen, checklists en kwaliteitsnormen. Een dodelijke omgeving voor de motivering van medewerkers.

Pijl-smaller

Gelukkig ziet men in dat het wel een tandje minder kan met die controle en beheerscultuur. En vooral dat werknemers meer professionele ruimte nodig hebben om te kunnen excelleren.

 En daar is dan het thema zelfsturing!

Om dit vorm te kunnen geven zijn er al verschillende vormen van organiseren voorhanden. Of men nou Semco-stijl bedrijfsvoering, Het Nieuwe Werken, Rijnlands model, Open Book Management, Holacracy, etc. hiervoor gebruikt. In de kern gaan ze allemaal over meer regie en ruimte voor de vakvolwassen medewerker en zeggenschap en besluitvorming zo laag mogelijk in de organisatie.

Maar welke methode je ook wilt inzetten, het is belangrijk dat je begint met een goede dialoog, dat je je medewerkers door de hele organisatie met elkaar verbindt. En vooral ook dat je meeneemt datgene wat waardevol is.

Gooi niet het kind met het badwater weg. Een andere weg inslaan, hoeft niet te betekenen dat je alles afbreekt en bouwt op een compleet nieuw fundament. Gebruik vooral wat al positief is en wat werkt. Met datgene dat mensen met elkaar verbindt en met de gezamenlijke waarden die in jouw organisatie al

 

aanwezig zijn.
Met een sterke dialoog, die ervoor zorgt dat iedereen gehoord en gezien is en die de zoektocht faciliteert naar de positieve fundamenten van je organisatie geef je de omslag naar zelfsturing de benodigde positieve lading. Zo creëer je draagvlak en commitment. Immers je medewerkers mogen onderzoeken en waarderen wat goed is en daarmee hun toekomst vormgeven. Van daaruit kunnen ze zelf bedenken hoe dat zelfsturen ingericht moet worden, gebaseerd op het positieve fundament van de organisatie. Want, wil je een transitie naar zelfsturing, doe dat dan ook via zelfsturing in plaats van een top-down benadering. Practice what you preach!

Deze aanpak inspireert je medewerkers en geeft de energie die nodig is voor zo’n verre reis!

Appreciative Inquiry is voor deze verbinding, dialoog en transitie naar ons idee de meeste geschikte en respectvolle methode om dat te doen. Niet in plaats van het beoogde nieuwe organisatiemodel of cultuur, maar aanvullend, als accelerator en versterker. Want Appreciative Inquiry onderzoekt wat waardevol is, met ‘the-whole-system-in-the-room’ en laat mensen dromen over hun toekomst gebaseerd op de successen die zij met elkaar hebben mogen delen. Dat geeft energie en maakt een omslag naar zelfsturing duurzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.