Human Source Management

De tijd van Human Resource Management is voorbij. Het is tijd voor Human Source Management. Want sources genereren continue energie. Dit in tegenstelling tot resources, die je gebruikt tot ze op zijn.

Er waren in de 14e eeuw eens 3 steenhouwers die aan een kathedraal bouwden. Een voorbijganger vroeg hen wat ze aan het doen waren. De eerste antwoordde: “Dat zie je toch, ik kap stenen”. De tweede vertelde dat hij geld verdiende voor zijn geliefde gezin. En de derde vertelde trots: “Ik bouw een kathedraal!”

Drie verschillende benaderingen van steenhouwen. Hetzelfde werk, andere energie. Mensen verbinden zich op verschillende manieren aan werk. Het heeft te maken met doen waar je goed in bent, waar je energie van krijgt en wat voor jou ‘beloning’ betekent.

Organisaties zijn begin 20e eeuw georganiseerd rondom degenen die stenen kappen: standaardiseren, specialiseren en efficiëntie in productie. Dat paste toen in de ontwikkeling van mens en organisatie. Maar de maatschappij is veranderd, de mens is veranderd. Mensen zijn nu op zoek naar zingeving. Het is tijd om een kathedraal te bouwen in plaats van stenen te hakken. Het is tijd om te werken voor het hogere doel. Het doel waaraan medewerkers zich willen verbinden, waar ze hun energie aan willen geven en waar ze energie van krijgen.

Maart Fotografie - Kathedraal Firenze

Dit is waar Human Source Management over gaat: energie ontsluiten en voeden door erkenning en waardering. Onderzoeken wat de ander drijft, wat energie geeft en waarderen wat ieders bijdrage is. Het is de bril waarmee je naar elkaar kijkt.

Mensen zijn als de zon, een continue bron van creativiteit, inspiratie en innovatie. Waardevol en onmisbaar voor jouw organisatie.


Waar zit de energie in jouw team?

Zie je het zitten om aan de slag te gaan? Vraag je je af hoe te beginnen? Voel je er voor om te reflecteren op energie? Dan kun je vandaag starten met jouw eigen waarderende onderzoek:

  1. Kies het geschikte moment om met je collega’s hierover in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld tijdens een wekelijks overleg waarin je een ‘check-in’ ronde doet? Of stel je de vraag liever in 1-op-1 gesprekken? Kies wat bij jou en jouw collega’s past.
  1. Stel hen de vraag “Wat heeft jou de afgelopen week de meeste energie gegeven?” (Denk eraan om voor jezelf ook deze vraag te beantwoorden!)
    Additionele vragen om de situatie verder uit te diepen:
    1. Wat maakte dat deze situatie jou veel energie gaf?
    2. Wat deed je zelf?
  1. Vervolg je onderzoek met de vraag “Hoe kun je deze ervaring in de komende week gebruiken om energie te creëren?”
  1. En als kers op de taart vraag je “Wie of wat kan jou daar bij helpen?”

Kijk consequent terug naar de energiemomenten in de week. Misschien voelt het wat onwennig in het begin, want meestal kijken we vooral naar wat niet goed gaat. Met deze vragen nodig je uit om juist te kijken naar wat wél goed gaat. Je (eerste?) stappen op het gebied van Appreciative Inquiry heb je gedaan! Houd vol, want het vereist training om die waarderende spier te versterken en actief te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.